Sou aquí: Inici Notícies El projecte "Menú Low Cost" entrega 6.273 menús, a tot Osona, durant l'any 2016
Atenció Ciutadana
Departament de Benestar i Família

Regidoria de Benestar i Família

Casa Bojons
C/ Don Miquel de Clariana, 3, baixos 

Tel.: 93 885 25 52
a/e: benestar@vic.cat

@vic_ciutadania

 

Horari d'atenció al públic:
de dilluns a divendres, de les 9.00 a les 13.00h

dilluns i dimecres, de les 16.00 a les 18.00h (del 03/06 al 27/09, ambdós inclosos, tancat)

 

Atenció primera acollida:
dimarts i dijous, de 9.00 a 13.00h (hores concertades)

El projecte "Menú Low Cost" entrega 6.273 menús, a tot Osona, durant l'any 2016

El projecte es porta a terme a Vic i a la comarca d'Osona.

Mar 09, 2017

El projecte Menú Low Cost forma part dels diversos dispositius de la Xarxa Alimentària de Vic i d'Osona. La iniciativa està impulsada pel Seminari de Vic (@SeminariVic) des de l'any 2012 i es duu a terme en col·laboració amb el Consell Comarcal d'Osona i l'Ajuntament de Vic (també hi col·laboren altres entitats com Creu Roja Osona i la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona).

 

El projecte ofereix un menú diari, per consumir al domicili particular, a un preu per sota del cost del mercat i va dirigit a persones en situació de vulnerabilitat derivades dels serveis socials de Vic o de la comarca. El projecte ha arribat l'any 2016 als 6.469 menús servits a nivell comarcal i manté la seva consolidació com a un recurs necessari dins la Xarxa Alimentària de Vic i comarca. 

 

El Seminari de Vic disposa d'una infraestructura de gran envergadura a nivell d'hostaleria, que inclou una cuina pròpia, un menjador infantil que dona servei diari a 350 alumnes i una cafeteria/restaurant que obre els 7 dies de la setmana durant tot el dia. Aquesta multiplicitat de recursos a nivell d'instal·lacions, matèries primeres i de recursos humans dels que disposa l'edifici van permetre, l'any 2012, crear el projecte de Menú Low Cost, després de valorar la necessitat d'un recurs d'aquestes característiques a la comarca d'Osona.

 

Aquests àpats, tots ells supervisats per una dietista i amb un cost per la persona usuària de només 1,5€, consten d'un menú complet diari, amb un primer i un segon plat, a més de postres, sempre fomentant una alimentació equilibrada. Els menús s'adapten, alhora, a les necessitats pròpies dels beneficiaris, sobretot pel què fa a intoleràncies alimentàries i a creences culturals i religioses. La recollida dels àpats, amb total discreció per a garantir la comoditat de la persona usuària amb el recurs, es realitza a través de tres possibles modalitats que, amb el temps, s'han anat adaptat a les possibilitats i necessitats de les persones usuàries del projecte: la diària, pensada per a persones residents a Vic, o bé una sola recollida setmanal o quinzenal, opció que solen utilitzar els beneficiaris de la resta de la comarca.

 

Malgrat el cost total del menú servit és de 3 euros, el projecte incorpora un sistema de copagament amb el beneficiari, qui assumeix una part de l’import per sota del preu de mercat. La resta ve finançat per altres administracions, com la Diputació de Barcelona, i entitats sense ànim de lucre, com és la Fundació-Institució Puig Porret. El Seminari Vic assumeix el cost logístic i de funcionament del dispositiu, a més de l’aportació de recursos humans necessaris per tirar endavant el dispositiu.

 

Destacar que des de la implantació de la iniciativa “Menú LowCost” de l’any 2012 hi ha hagut un increment significatiu del nombre de beneficiaris que han superat, amb escreix, les expectatives inicials que es tenien. Així, s’ha passat dels 15 usuaris del primer any als 170 pel 2016. No obstant, aquest any el nombre de menús servits ha patit una lleugera disminució respecte l’any 2015 que es quantifica en prop de 200 menús menys, arribant a un total de 6.273. De gener a desembre 2016 s’han realitzat, de mitjana, 130 recollides setmanals de menús, tot i que en alguns moments de l’any s’ha enfilat fins a la xifra de 160, a més de 23 usuaris que han realitzat la recollida a diari i 3 més quinzenalment. Any rere any, les parts implicades treballen per seguir ampliant el projecte a nous usuaris, sempre i quan les situacions de vulnerabilitat social i alimentària així ho requereixin. En el cas de Vic, s’han ofert aproximadament uns 1.179 menús a 27 persones.

 

El projecte, alhora, té un especial interès en preservar el medi ambient. L’edifici del Seminari Vic es configura com un edifici sostenible en el que s’adopten diferents sistemàtiques tan de funcionament, com de construcció, respectuoses amb el medi. En el marc del Menú LowCost, des de l’inici del projecte, s’ha fixat la no entrega de bosses de plàstic. Aquest criteri s’ha mantingut fins a dia d’avui i els usuaris saben que, per poder recollir el Menú LowCost, han de portar carret de la compra o bé bosses reutilitzables.

 

 

 

Projecte “Menú LowCost”. Balanç any 2016, Osona:

Menús totals lliurats: 6.273 menús/any

Nombre d’usuaris entrega diària: 23 beneficiaris

Nombre d’usuaris entrega setmanal: 144 beneficiaris

Nombre d’usuaris entrega quinzenal: 3 beneficiaris

Nombre total de beneficiaris del projecte: 170 beneficiaris

 

Més informació:

Seminari Vic

93.886.15.55

comunicacio@seminarivic.cat

 

Twitter: https://twitter.com/SeminariVic

Facebook: https://www.facebook.com/SeminariVic

Instagram: https://instagram.com/seminarivic/

 

 

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg
Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...